Zirkoon geboortesteen December

De derde geboortesteen van December is Zirkoon. Zirkoon komt voor in verschillende kleuren, waaronder kleurloos (wit), bruin, geel, groen, blauw, rood en oranje. Blauwe en heldere varianten zijn vaak het meest gewild. Zirkoon heeft een indrukwekkende hardheid van 7,5 op de schaal van Mohs, wat betekent dat het relatief krasbestendig is en geschikt is voor dagelijks gebruik in sieraden. Zirkoon staat bekend om zijn uitstekende vuur, wat verwijst naar het vermogen van de steen om licht te verstrooien en prachtige regenboogachtige flitsen te produceren.

      

Oudste materiaal op aarde 'Jack Hills zirkoon'   -   Kleurvarianten zirkoon   -   Topkwaliteit zirkoon

Diamant imitatie

Bovenstaande eigenschappen maken dat kleurloze Zirkoon vaak wordt gebruikt als imitatie voor diamant. Zijn hoge hardheid en lichtverstrooiing doen al snel denken aan diamant die juist bekend staat om deze eigenschappen. Het grootste verschil tussen diamant en zirkoon is dat zirkoon sterk dubbelbrekend is en diamant enkelbrekend. Dit betekent dat als je door de tafel van een geslepen zirkoon kijkt dat je de facetranden van de onderste facetten vaak dubbel zit. Bij diamant is dit onmogelijk. 

De natuurlijke edelsteen zirkoon moet echter niet verward worden met een andere diamant imitatie, namelijk de synthetische (cubic) Zirkonia. Dit zijn twee totaal verschillende stenen. 

Oudste materiaal van de wereld

Zirkoon heeft een grote rol gespeeld in de geologie. Het heeft ervoor gezorgd dat we meer weten over het ontstaan van de aarde. In de Jack Hills in Australië is namelijk een stukje zirkoon ontdekt dat maar liefst 4,4 biljoen jaar oud is en daarmee is vastgesteld als het eerste materiaal dat gevormd is op aarde. 

Symboliek en betekenis

In sommige spirituele tradities wordt zirkoon geassocieerd met eigenschappen zoals zelfvertrouwen, liefde en welvaart. Het wordt gezien als een beschermende steen die negatieve energie afweert.

Lees hier meer over de andere geboortestenen van December: Turkoois en Tanzaniet.

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel