Turkoois geboortesteen December

Turkoois komt voor in een scala van blauwgroene tinten, van lichtblauw tot diepgroen. Het heeft vaak een kenmerkende marmerachtige of geaderde uitstraling, te wijten aan insluitsels van andere mineralen, zoals ijzer en koper. Turkoois kan ook insluitsels hebben van donkere vlekken, wat bekend staat als matrix, wat het een karakteristiek uiterlijk geeft.

Turkoois is een relatief zachte en poreuze steen met een hardheid van 5-6 op de schaal van Mohs, dus het kan gevoelig zijn voor krassen en breuken. Het moet voorzichtig worden behandeld en beschermd tegen direct zonlicht en chemicaliën. Vaak is de steen behandeld om de kleur te verbeteren, dit is echter vaak oppervlakkig en kan door de zon verkleuren. 

      

Ruw turkoois kristal   -   Geslepen turkoois, met en zonder matrix   -   Topkwaliteit turkoois collier

Anders dan andere

Turkoois is een bijzondere edelsteen in het rijtje, want eigenlijk is turkoois een gesteente en geen mineraal. Dit betekent dat de steen is samengesteld uit verschillende mineralen die samen dit gesteente vormen. 

Ook is het goed om te vermelden dat veel turkoois op de markt eigenlijk geverfde Howliet is. howliet is een witte steen die net als turkoois zwarte aderen heeft maar veel vaker voorkomt. Door deze steen met blauwe kleurstof te behandelen lijkt deze erg op de zeldzamere en kostbaardere turkoois. 

Turkoois in de geschiedenis

Turkoois heeft een lange geschiedenis van gebruik in sieraden, kunst en religieuze rituelen. Het werd gebruikt door oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Perzen en Indianen. Veel inheemse Amerikaanse stammen geloofden dat turkoois helende krachten had en het werd vaak gebruikt in traditionele amuletten en sieraden.

Symboliek en betekenis van de geboortesteen van December

Turkoois wordt vaak gezien als een heilige steen met spirituele betekenis. Het wordt geassocieerd met bescherming, genezing, en het brengen van geluk en welzijn. In sommige culturen wordt het beschouwd als een heilige steen die negatieve energie afweert en positiviteit bevordert.

Sieraden met Turkoois van Op Goud Geluk

Lees hier meer over de andere edelstenen van December: Tanzaniet en Zirkoon

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel