Diamant, de meeste gewaardeerde steen ter wereld! Dit is wat je erover moet weten!
Waarom is diamant eigenlijk de meest gewaardeerde steen ter wereld? Waarom zit er zoveel prijsverschil in diamant?
Op al deze vragen geef ik je in deze blog antwoord. En mocht je achteraf toch nog wat meer willen weten, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.
Wat maakt diamant zo bijzonder?
Verschillende fysische eigenschappen maken dat diamant zo bijzonder en goed gewaardeerd wordt. Een van de belangrijkste aspecten hierin is de hardheid van diamant. Diamant is het hardste materiaal dat bekend is op aarde. Met een waarde van 10 op de schaal van Moh's steekt hij daarmee boven Saffier (hardheid 9), Topaas (hardheid 8) en Kwarts (hardheid 7) uit. Waarbij Diamant ook nog eens 140x harder is dan Saffier. De hardheid zegt iets over de krasweerbaarheid. Zo zal een diamant wel een kras geven op saffier maar niet andersom. Het zegt dus ook niets over de breekbaarheid van de steen. Diamanten kunnen nog steeds breken/splijten/chippen. Hoewel diamant ook niet bekend staat als breekbare steen.
Naast de hardheid maken ook de bijzonder hoge glans, geen andere kleurloze steen glanst zo hard als diamant, en het sterke vuur diamant als edelsteen zeer aantrekkelijk. Met vuur wordt het uiteenvallen van wit licht in alle regenboogkleuren bedoeld. Als je licht laat schijnen in een diamant zie je dus reflecties in alle kleuren van de regenboog. Dit fenomeen is ook wel bekend van de Pink Floyd Albumcover van The Dark Side of The Moon.
Nu we weten waarom diamant de juiste eigenschappen heeft om als de perfecte edelsteen bestempeld te worden is het tijd voor de volgende vraag:
Waarom zit er zoveel prijsverschil in diamant?
Diamant wordt beoordeeld aan de hand van de 4C's. Colour, Clarity, Cut en Carat. Ik ga je uitleggen wat dat betekent.
Colour
We beginnen met de kleur. Diamant wordt beoordeeld aan de hand van kleurloosheid van de steen. Met andere woorden, hoe witter de diamant hoe meer deze waard is. Hoe lager je op de schaal belandt en de steen een gelige of bruinige gloed vertoont hoe lager de waarde. Deze schaal wordt aangeduid van D t/m Z op volgorde van het alfabet. Hieronder zie je een schema. DEF worden als kleurloos bestempeld, GHIJ als bijna kleurloos, JKL licht getint en zo verder. Bron: GIA.edu
Clarity
Clarity vertaalt zich het beste als zuiverheid, ook wel kwaliteit genoemd. Hier geld ook weer, hoe zuiverder de steen, hoe hoger de waarde. Een diamant, maar ook andere edelstenen, is namelijk niet altijd helemaal zuiver. Regelmatig zitten er insluitsels in een steen. Insluitsels in een verzamelnaam van onzuiverheden die kunnen voorkomen in een edelsteen. In onderstaand schema zie je de insluitsels aangeduid in het rood. Hier worden slechts de beste 8 kwalificeringen van zuiverheid getoond. Dit loopt nog veel verder af.
Cut
Met Cut wordt de slijpverhouding bedoeld. Voor diamant is precies berekend wat de perfecte hoek is om het invallende licht het beste te reflecteren. Hieruit is dan ook het briljantslijpsel ontstaan, de meestvoorkomend en herkenbare vorm die je meteen voor je ziet als je denkt aan diamant. Alle facetten op een diamant hebben zijn functie. Daarbij zal ook elke afwijking zijn effect hebben. Als de steen perfect in verhouding geslepen is zal deze het licht optimaal reflecteren. Is de steen te diep of te ondiep geslepen gaat er veel licht verloren en neem je dat waar als donkere vlekken in de steen.
Carat
De laatste van de 4 C's is misschien wel het makkelijkste uit te leggen. Diamant wordt namelijk niet gesorteerd op formaat maar op gewicht. Dit gewicht wordt aangeduid in Carats. Karaatgewicht. Niet te verwarren met Karaatgehalte, van bijvoorbeeld goud. Nog voordat de gewichtseenheden zoals gram zijn uitgevonden werd er al gehandeld in diamant. Handelaren gebruikten de pitten van de Johannesbroodboom als gewichtseenheid. Deze pitten waren uitzonderlijk vast kwa gewicht. 1 pit stond gelijk aan 1 karaat. 1 karaat staat weer gelijk aan 0,2gram. Voor stenen onder de 1 karaat wordt een puntensysteem gebruikt. Hierbij is een steen van 1 karaat 100 punten en wordt een steen van 0,5ct ook wel een 50-punter genoemd. Je hebt ook 1-punters, dit zijn diamanten van 0,01ct en zijn ongeveer 1,3mm in diameter.
Het zal duidelijk zijn, hoe groter de steen, hoe hoger de prijs.
Zo vormen al deze waarden samen de prijs van de diamant, waarbij kleur, kwaliteit en gewicht het grootste aandeel hebben. Elke stap in deze onderdelen betekent een stap omhoog of omlaag in prijs. Hierbij is een D kleur met Flawless zuiverheid het hoogst haalbare. Daarbij ook het duurste. Kies je bijvoorbeeld voor een F kleur met een VVS1 zuiverheid ga je al flink wat stappen in prijsschaal naar beneden, zonder dat je op het blote oog verschil zit. Wat is dus wijsheid? Ga je voor loepzuiver en het beste dat er te vinden is, of kies je voor de beste prijs/kwaliteit verhouding?
Natuurlijk kun je altijd bij jouw goudsmid of juwelier terecht voor persoonlijk advies.
Dit zijn alle aspecten van natuurlijke diamant die belangrijk zijn bij het kopen van een diamant(en ring).
Nu heb je tegenwoordig ook Lab-Grown diamant, wat je daarover moet weten en over de meestvoorkomende imitaties van diamant leg ik in een ander blog uit. Anders wordt het wel een heel lang verhaal! ;) Ik hoop dat ik je hiermee een stap verder heb kunnen helpen!