Peridot geboortesteen Augustus

De geboortesteen voor de maand augustus is Peridot, dit is een groene steen die waarschijnlijk niet bij iedereen bekend is. Deze steen wordt echter naast de smaragd veelvuldig gebruikt wanneer men een groene steen wil in een sieraad. Peridot is echt een steen apart van de andere edelstenen en valt ook niet onder een groep zoals de kwartsen of zoals robijn en saffier onder de korund groep vallen. Peridot is de edelsteenkwaliteit van het mineraal Olivijn, deze namen worden wel eens door elkaar gebruikt. De hardheid van Peridot is 6,5-7 op de schaal van Mohs en is dus redelijk duurzaam. Wel komt het vaak voor dat er interne spanning in de steen zit waardoor deze sneller kan breken, tijdens het zetten van de steen bijvoorbeeld.

      

Ruw kristal met geslepen peridot   -   Peridot in meteoriet   -   Top kwaliteit geslepen peridot

Varianten van de geboortesteen van Augustus

Peridot heeft geen brede kleurvariaties, de kleuren varieren van lichtgroen tot bruingroen. De meest gewaardeerde kleur is appelgroen, een heldere en frisse kleur groen. Wat peridot vooral bijzonder maakt is dat het naast dat het in vulkanisch gesteente voorkomt ook in meteorieten voor kan komen. Voor extra bijzondere sieraden kun je dus ook buitenaardse peridot gebruiken. Deze vorm is natuurlijk extreem zeldzaam en ook vaak in zulke kleine kristallen te vinden dat je er bijna geen steen van kunt slijpen.  

Symboliek en betekenis

Peridot wordt vaak geassocieerd met eigenschappen zoals vernieuwing, groei, en bescherming. In sommige culturen wordt het beschouwd als een steen die negatieve energie afweert. Er wordt gezegd dat peridot bescherming biedt tegen nachtmerries en negatieve gedachten. Het werd ook vaak gedragen als amulet om de drager te beschermen tegen boze geesten.

Sieraden met peridot van Op Goud Geluk

   

Lees hier meer over de andere geboortesteen van Augustus: Spinel

 

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel