Opaal geboortesteen Oktober

De eerste geboortesteen van Oktober is Opaal. Het meest opvallende kenmerk van opalen is hun schitterende speel van kleuren, ook wel bekend als "opalescentie". Dit optische fenomeen wordt veroorzaakt door de manier waarop opalen zijn samengesteld. Opalen bestaan uit microscopisch kleine silicabollen die het licht buigen en breken. Hierdoor worden verschillende kleuren van het licht zichtbaar wanneer je naar een opaal kijkt. 

Opaal is ten opzichte van saffier heel zacht, namelijk 3 op de schaal van Mohs. Deze steen is dus niet heel erg geschikt om in een ring te zetten, maar voor een hanger of oorbellen kan deze steen zeker wel gebruikt worden. Ondanks de zachtheid van deze steen wordt deze toch heel erg gewaardeerd en dat komt doordat er geen andere steen is die zoveel kleuren in een steen kan laten zien.

      

Ruw vuuropaal kristal   -   Geslepen zwarte opaal   -   Witte opaal cabochon in ring

De varianten van opaal

Nu zijn er ook van opaal verschillende variëteiten, de basiskleur kan namelijk verschillen. Zo zijn er onder andere witte opalen, zwarte opalen en vuuropalen. Deze kunnen allemaal een regenboog aan kleurschitteringen laten zien maar zoals de naam al doet vermoeden zijn de basiskleuren verschillend. De basiskleur kan je voornamelijk veel vertellen over de vindplaats van een opaal. Zo komen zwarte opalen en boulder opalen voor een groot deel uit Australië en zijn de beroemde Ethiopische opalen voornamelijk witte opalen. Een opaal die de meeste verschillende kleuren laat zien binnen een steen wordt het meest gewaardeerd en dan maakt de basiskleur eigenlijk nog niet eens zo veel uit.

Symboliek en betekenis

Opalen worden geassocieerd met inspiratie, verbeeldingskracht en creativiteit. Ze worden vaak gezien als stenen die positieve energie bevorderen en worden gebruikt om emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen te ondersteunen.

Sieraden van Op Goud Geluk met Opaal

Lees hier meer over de andere geboortesteen van Oktober: Toermalijn. 

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel