Parel geboortesteen Juni

Parels hebben een bijzondere positie binnen de edelstenen. Het is namelijk geen mineraal maar een organische edelsteen. Dit betekend dat het door een organisme, een dier of een plant, is gecreëerd. Onder de organische edelstenen vallen ook Koraal, Ivoor en Barnsteen. Parels zijn relatief zacht, hardheid 3-4 op de schaal van Mohs. Ze zijn dus erg gevoelig voor krassen maar breken daarentegen bijna niet. Parels hebben een vrij open structuur waardoor ze ook erg gevoelig zijn voor zuren, bijvoorbeeld luchtjes, crèmes en make-up. Een goede regel is om een parelsieraad als allerlaatste om te doen voordat je uit gaat.

       

Diverse parels   -   Parelmossel   -   Verschillende soorten parels

Oesters en mosselen

Parels vallen in twee hoofdgroepen te verdelen. Zoetwaterparels en Zoutwaterparels. Zoetwaterparels worden gevormd door mosselen in meren en rivieren en zoutwaterparels worden gevormd door oesters in zeëen en oceanen. Een parel ontstaat doordat de mossel of de oester een beschermlaagje vormt om een binnengedrongen vuiltje. Op deze wijze beschermd te parel zich tegen gevaar. Hoe langer dit proces doorgaat hoe groter de parel wordt. Niet alle mosselen en oesters vormen Parels. Het is zelfs tegenwoordig zo zeldzaam om 'wilde' parels te vinden dat 99% van de Parels gekweekt worden. Hierbij wordt een kern, het vuiltje, ingebracht door de kweker waardoor er altijd een parel ontstaat. Vaak wordt er al een grotere kern ingebracht zodat het niet zo lang duurt om een grotere parel te krijgen.

Kwaliteit

De kwaliteit van een Parel hangt af van de dikte van de parellaag. Als deze laag te dun is wordt de Parel heel dof. Een goede Parel glanst mooi, heeft mooi lustre (parelmoer kleuren), is mooi rond en heeft een glad oppervlakte. De kleur van de Parel wordt bepaald door de mossel of oestersoort waar deze in is gegroeid en het water waarin deze leven. Vaak zijn dit pasteltinten van wit, oranje, roze, lila, grijsblauw bij Zoetwaterparels. Zoutwaterparels kunnen wat sterker van kleur zijn en zijn vaak ook wat groter, ook wit en grijs komen voor maar goudkleurig en donkergroen, zoals de beroemde Tahitiparels zijn te topkleuren van de Zoutwaterparels. Deze laatste zijn dan ook vele malen kostbaarder.

Symboliek en betekenis

De zachte en zuiverende energie van parel brengt rust, vrede en verlichting. De zuiverende werking heeft niet alleen betrekking op het lichaam maar ook op de geest en ziel. Het stimuleert eigenschappen als eerlijkheid, integriteit, begrip, inzicht, wijsheid en acceptatie (van jezelf en anderen).

Sieraden van Op Goud Geluk met Parels

      

Lees hier meer over de andere geboortesteen van de maand Juni: Maansteen

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel