Smaragd geboortesteen Mei

Smaragd is de groene variëteit van het mineraal Beryl. Het groene broertje van Aquamarijn. Smaragd wordt, net als Aquamarijn, gewaardeerd om zijn hardheid en heldere kleur. Met een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs zou je denken dat smaragd redelijk duurzaam is. Smaragd staat echter bekend om de vele insluitsels in de steen. Dit heeft zelfs een eigen benaming gekregen. Het wordt bij smaragd ook wel 'Jardin' genoemd, een tuin aan insluitsels. 

      

Ruw Smaragd kristal   -    Kristalkluster Smaragd   -   Geslepen Smaragd in diverse slijpvormen

Loepzuivere Smaragd is bijna niet te vinden. Het grootste nadeel van deze insluitsels is dat een smaragd bij kleine druk snel kan breken. Bijvoorbeeld tijdens het zetten van de steen. Hierdoor is het een steen die kwetsbaarder is dan stenen met een vergelijkbare hardheid. De afkomst van een Smaragd kan aan de hand van de insluitsels, die vaak per regio verschillen, makkelijk worden herleid en is hierdoor makkelijker te onderscheiden van imitaties en syntheses dan bijvoorbeeld Saffier of Robijn.

Kleur

De groene kleur bij Smaragd wordt veroorzaakt door het element Chroom. Het element dat bij Robijn zijn rode kleur veroorzaakt, zorgt hier voor een bijzondere groene kleur. De kleuren variëren van lichtgroen tot donkergroen en geelgroen naar blauwgroen. Het meest gewaardeerd wordt een diepe, bijna blauwgroene kleur en natuurlijk zo helder mogelijk. 

Symboliek en betekenis

Smaragden zijn symbolen van liefde, vruchtbaarheid, groei en vernieuwing. In sommige alternatieve geneeskundige tradities wordt aangenomen dat smaragden emotioneel welzijn bevorderen en rust brengen aan de drager.

Sieraden van Op Goud Geluk met smaragd

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel