Diamant geboortesteen April

Diamant wordt gezien als de koning van de edelstenen en dat heeft met name met de hardheid (10, het hoogst haalbare) en de reflectie van licht te maken. Door de hardheid van diamant is deze het meest duurzame van alle edelstenen, zelfs na jaren van dragen is er vaak geen krasje op te zien. Let wel, diamant kan wel makkelijk splijten, wat betekend dat de steen wel kan 'chippen' en er een hoekje afbreekt. Diamant kan ook als beste, mits deze goed geslepen is, al het licht dat in de steen komt weer terugkaatsen en ook nog het licht breken in meerdere kleuren waardoor 'vuur' ontstaat. Dit zijn de gekleurde 'vonkjes' die je ziet al je een diamant in het licht houdt.

      

Ruw diamant kristal   -   Geslepen diamand met briljant slijpsel   -   Caraat gewicht tov diameter

Een diamant wordt gewaardeerd aan de hand van de 4C's: Colour, Clarity, Carat, Cut. Hieronder lees je daar meer over.

De 4 C's: Colour

Niet alle diamant is wit, de kleur van witte diamant wordt beoordeeld op een schaal van D t/m Z, waarbij D kleurloos is, ofwel wit, en de steen stapje voor stapje geler wordt naarmate de letter verder in het alfabet zit. Dit gaat echter zo langzaam dat alles na K pas er echt een gelig uit begint te zien. D is hierbij de hoogst gewaardeerde waarde. Naast witte diamant is er ook diamant in allerlei verschillende 'Fancy' kleuren. 0,01% van alle diamant die gevonden wordt is gekleurd. Dit kan knalgeel, buin, roze, blauw, groen of zelfs rood zijn. Hoe groter de intensiteit van de kleur hoe beter deze wordt gewaardeerd.

De 4 C's: Clarity

Naast kleur speelt ook de zuiverheid een grote rol in de waardering van diamant.  Het meest zuiver is 'Flawless' of 'Loupe Clean'. Loupe Clean wil zeggen dat er met een loupe met 10x vergroting geen insluitels te zien zijn. Inlsuitels zijn kleine oneffenheden die in de steen zitten, dit kunnen bijvoorbeeld zwarte puntjes zijn of breukvlakken in de steen. De graden na Flawless en Loupe Clean worden vernoemd naar de grootte van de insluitsels. Eerst heb je VVS1/VVS1, Very Very Small Inclusions. Daarna VS1/VS2, Very Small inclusions. Dan komt SI1/SI2, Small Inclusions. En als laatste Piqué1, Piqué2, Piqué3. Voor een leek zijn de insluitels met een loupe pas bij SI1 te zien.

De 4 C's: Carat

Het gewicht van diamant wordt aangeduid in carat/karaat . Dit gewicht komt oorspronkelijk van het vrij constante gewicht van de johannesbroodboompit die werd gebruikt om precisiewegingen uit te voeren. Deze pit is altijd 0,2gram. 1 karaat is dan ook 0,2 gram. Een diamant van 1 karaat weegt dan ook 0,2gram. Een karaat wordt weer onderverdeeld in 100 punten en zo wordt een steen van een half karaat ook wel een 50 punter genoemd. Hoe groter/zwaarder de steen hoe hoger de prijs. 

De 4 C's: Cut

Dit is misschien wel de meest technische van de 4 onderdelen. Een ruwe diamant glanst namelijk lang niet zo als een geslepen diamant. Juist een perfect slijpsel zorgt ervoor dat het licht goed wordt weerkaatst en het vuur tot leven komt. Het briljantslijpsel is dan ook speciaal ontwikkelt om deze kwaliteiten bij diamant naar boven te brengen. De slijpkwaliteit wordt beoordeeld op 3 onderdelen, symmetrie, proporties en afwerking. Als deze allemaal op orde zijn sprankelt de steen het meest. 

Symboliek en betekenis van de geboortesteen van April

Diamanten worden vaak geassocieerd met liefde, romantiek en eeuwige trouw. Ze worden vaak gebruikt in verlovingsringen en trouwringen als een symbool van de eeuwige liefde.

Sieraden van Op Goud Geluk met diamant

      

© 2015 - 2024 Op Goud Geluk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel