Alles over Parels!
Parels zijn weer hip!
Parels zijn weer helemaal terug van weggeweest. Zelf mannen dragen tegenwoordig parelcolliers. Een mooi moment om een artikel over parels te schrijven. Er zijn namelijk heel veel soorten parels en vooral in de kwaliteit is er veel variatie te vinden.
De belangrijkste tweedeling in parels kun je maken in:
- Zoetwaterparels
- Zoutwaterparels
De term geeft al aan waar ze gevonden worden, in zoet of zout water. De meeste parels die wij kennen zijn zoetwaterparels. Deze parels worden gevormd in meren in plaats van in de zee. Zoetwaterparels zijn zo populair door hun brede variëteit aan kleur, grootte en goede verkrijgbaarheid. Zo komen de kleuren, wit, lavendel, zalmroze, grijsblauwig en lichtgroenig natuurlijk voor bij zoetwaterparels.
Bij de Zoutwaterparels zijn er nog 3 soorten die worden onderscheiden: Akoya parels, Tahiti parels en Zuidzee parels.
Akoya parels zijn de mooiste witte parels die er zijn. Perfect voor een klassiek parelcollier. Ze zijn relatief klein, maximaal 9mm, maar uitzonderlijk rond en met een hele mooie glans. Akoya betekend 'mijn kind' in Japans en komt ook voornamelijk uit Japan.
Zuidzeeparels daarentegen kunnen juist heel groot worden, wel 20-30mm en er zijn eigenlijk twee soorten Zuidzeeparels, een zilverwitte variant en een geelgoude variant. Waarbij de geelgouden iets kleiner zijn vaak en een stuk minder vaak voorkomen. De meeste Zuidzeeparels komen uit Australië, de Filipijnen en Indonesië.
Tahitiparels zijn misschien wel de bekendste zoutwaterparels. Ze kenmerken zich door kun donkere, vaak groene, kleur. Dit maakt deze parels echt totaal anders dan alle andere soorten parels. Deze parels zijn kwa maat wat meer gemiddeld, niet zo groot als Zuidzeeparels maar de unieke kleur maakt deze soort parel echt heel geliefd. De tahitiparels komen uit Frans-Polynesië en wordt streng gereguleerd. De dikte van het parelmoer moet minimaal een bepaalde dikte hebben om verhandeld te kunnen worden. Hier vind je nog echte parelduikers terug.
De meeste parels, zowel zoet als zoutwaterparels worden gekweekt. Dit betekend dat de oesters in een gecontroleerde omgeving worden gehouden om de parels te laten groeien. Daarbij wordt een kern geplaatst in de oester waar de oester dan de parelmoerlaagjes omheen bouwt. Eigenlijk is het een soort verdedigingsmeganisme van de oester om een 'indringer' in te kapselen in het parelmoer en zo de indringer uit te schakelen. De kleur die de parels krijgen is afhankelijk van de oestersoort en de parelmoerkleur die zij hebben aan de binnenkant. De gekweekte parels worden ook wel cultivé parels genoemd. De meeste cultivé parels komen uit China of Japan.
Er is nog veel meer te vertellen over parels, bijvoorbeeld over hoe de kwaliteit beoordeeld wordt en welke imitaties er zijn. Misschien schrijf ik hier later nog een artikel over!
Zelf gebruik ik voornamelijk gecultiveerde zoetwaterparels, met name om de mooie natuurlijke pasteltinten en de gunstige prijs ten op zichte van andere parels. Bekijk hier de collectie parelsieraden van Op Goud Geluk.